Tanarul meu blog a si inceput sa nasca pasiuni si mirari. In interval de doar doua zile, am fost intrebat de doua ori de ce asociez scrisul pe blog cu un act erotic. In acelasi timp, termenului "erotic" i-au fost asociate de catre interlocutorii mei cuvinte precum "lubric", "sexual" etc Ceea ce ma duce cu gandul ca foarte multi dintre compatriotii mei traiesc proliferand si creditand confuzii. Prin urmare, atasam urmatorul indrumar, tabla de legi a intelegerii si folosirii termenului erotism in vocabular propriu:
1. Erotic nu inseamna sexual sau, daca vreti, inseamna in ultimul rand sexual. Un trup imbracat cu gust, cu o buna gestionare a vizibilului, obscurului, invizibilului, banuitului, permisului si interzisului este erotic. Sau cum ar spune Roland Barthes, "cel mai erotic loc al trupului este acolo unde imbracamintea se casca putin". Un trup complet gol poate fi inca erotic, doi oameni facand dragoste trebuie sa se straduiasca sa ramana erotici iar mecanica pura dintr-un film porno, dintr-o exhibitie in fata webcam-ului sau dintr-un film de productie proprie lansat pe dc plus plus este departe de orice fel de erotism. De unde se vede ca pe undeva eroticul e la antipodul sexualului. Eroticul poate include sexualul dar numai pe temeiul unei arte.
2. Sexualul este specific uman (am senzatia ca si delfinii fac sex de placere, nu?) ceea ce-l face restrictiv si plictisitor. Erotismul, desi presupune omul ca referinta, este o caracteristica a intregii naturi. Erotice sunt adierea vantului, catifelarea apei pe piele, atingerile fugare, mirosul cafelei, Nocturnele lui Chopin, poezia lui T. S. Eliot (lista ramane pururi deschisa si sunt convins ca fiecare dntre voi puteti adauga la nesfarsit...)
3. Sexul presupune finalizare, descarcare biologica, reglare hormonala, terapie. Sexul e un proces. Erotismul este o arta si prin urmare un mod de viata. Sexualitatea il vizeaza pe celalalt in masura in care aceasta alteritate poate fi suprimata (nu intamplator, mitul androginului e un mit eminamente sexual). Actul erotic il vizeaza pe celalalt intrucat e celalalt, intrucat e alteritate, alteritate ce nu poate fi niciodata redusa, invinsa, nivelata. Prin urmare, sexualul cere prezenta fizica a celuilalt, cooperarea, altfel esueaza in onanism. Actului erotic ii este indiferenta intalnirea fizica, in carne si oase, cu celalalt.
4. In fine, sexualul este unul biologic care cere estetizare. Actul erotic este unul eminamente estetic care uneori esueaza in biologic.
3 comentarii:
mă, da Chopin e parte din natura, de acord, da Nocturnele lui ăăăă nu! cât despre onanism :D io nu l-aş numi eşuare mai ales dacă n-ai avea de ales decât dintre de-astea la care le foloseşte îndrumaru...
te lungesti in milioane de cuvinte.fii succint.ne vedem la meci
postul ma duce cu gindul la unul dintre cursurile de estetica in care citeam despre estetica frumosului, a uritului, a sublimului, a grostecului.
Trimiteți un comentariu