Am auzit recent un om public (dintre cei pe care-i respect... si sunt foarte putini) spunand ca in societatea romanesca nu exista dezbatere publica sau daca exista, ea se face cel mai adesea pe teme minore, neesentiale si fara relevanta ( e.g. ce salariu are Esca...? e Udrea sau nu curva? PDL sau PSD?)... pierzandu-ne astfel in mocirlite conversationale cotidiene lipsite de importanta. Teza este cred evidenta per se. Nimic n-ar suna mai amuzant decat o eventuala lista a subiectelor de dezbatere publica din Romania din ultimii 20 de ani. In acelasi timp, cred ca fiecare tema minora are o contraparte majora, este bufonul unei teme autentice, substantiale si relevante. De astazi, imi propun sa aduc pe tapet temele care cred eu, ar trebui discutate in mod serios si responsabil, marcand totodata si dublul lor caricatural.
Tema minora I
Salariile profesorilor
Problema este, in mod evident, prost pusa. Din cel putin doua motive:
1. Nu este o adevarata problema. Ea nu naste o dilema, nici un obstacol de ordin cognitiv. Raspunsul e unul si e evident: DA! Profesorii ar trebui sa aiba salarii mai mari, salarii care sa-i motiveze pe cei mai buni sa ramana in sistem si sa-l faca mai eficace si mai performant. Este evident ca performanta se face cu oameni si in orice afacere, prima investitie se face in resursa umana.
2. Ea mascheaza problema reala: ineficienta crasa a sistemului romanesc de invatamant. Ineficienta la toate nivelele:
a) la nivel structural: organizarea centralizata, radianta dinspre ministere catre unitati scolare via inspectorate judetene este o structura militieneasca, invechita si stearpa.
b) la nivel uman: mare parte a personalului didactic este complet depasit la nivelul metodelor, cunostintelor si abordarilor pedagogice. Cadrul didactic roman este, generally speaking, nostalgic, obosit, blazat, iritabil si ineficient.
c) la nivel practic: invatamantul romanesc nu formeaza ci deformeaza, nu dezvolta ci inhiba, nu cultiva ci secatuieste livrand soldatei posesori de drept de vot fara constiinta, spirit civic, reactie si nu in ultimul rand, fara abilitatea de a gandi.
5 comentarii:
UNDE NU AI DREPTATE, NU AI!NU MA PUNE SA-TI EXPLIC DE CE CA AR FI PREA MULT.
In special, acolo unde nu am dreptate, mi-ar placea sa primesc explicatii... De ce ar fi prea mult?
Opiniile tale referitoare la vesnica (minora sau nu!) tema "salariile profesorilor" sigur iti apartin, chiar daca e scris cursiv pe blog (mi se pare?).
"Profesorii ar trebui sa aiba salarii mai mari, salarii care sa-i motiveze pe cei mai buni sa ramana in sistem si sa-l faca mai eficace si mai performant." Perfect de acord! Profesorii buni (si in cele mai multe cazuri tineri!) fug de rup pamantul in cautarea unor alternative financiare motivante ("ar trebui" va ramane mult timp de-acum incolo la optativ!).
"...structura militieneasca, invechita si stearpa." Bine zici! Si cum explici faptul ca mai sunt unii care inca tremura la auzul vocii inspectorului X sau chiar directorului (cata limitare!!!).
"Cadrul didactic roman este, generally speaking, nostalgic, obosit, blazat, iritabil si ineficient." Ti-am mai sugerat si-ti repet! Fa-i publicitate blogului si in randul colegilor tai, care, din curiozitate (sau rautate chiar!) vor lectura si se vor regasi... si, eventual, aduna!
"...soldatei posesori de drept de vot fara constiinta, spirit civic..." Eticul din tine a dat iveala unei metafore explicite care nu mai are nevoie de niciun comentariu!
Si apoi... D-nul Cristian sa continuie sa vedem unde se ascunde nedreptatea! A! Si sa nu uite ca ai specificat de marcarea unui "dublu caricatural".
Cum se face publicitate unui blog? :)
Zi-le! Inventeaza o carte de vizita! Impulsioneaza elevii si incurajeaza-i sa scrie! Da-le ca tema sa-si creeze carti de vizita si da-le-o si tu pe a ta! Scrie pe site-ul scolii! Sau in vreo revista la care colaborezi! Blogul e un jurnal deschis, deci fa-l cat mai public, sa scrie lectorii pareri, sa se contrazica! Asa... ca pe blogurile "mari" ale unor persoane care din pacate nu au darul tau de a scrie! Zic si eu! :)))
Trimiteți un comentariu