luni, 25 ianuarie 2010

Din nou despre rinocerizare. Tipuri de rinoceri

Dupa ce in postul tematic precedent am incercat sa definesc in linii mari "rinocerizarea" in forma ei slaba (neideologica), astazi am sa ma ocup de o taxonomie a rinocerilor. Rinocerii sunt de multe feluri, uneori apar in forme spoite, intelectualizate si greu de demascat. Alteori, te izbesc cu damful tampeniei ingalate dar asta nu este neaparat regula. Fara pretentia de a oferi o clasificare exhaustiva, ma amuz impreuna cu voi si trec in revista cateva tipuri de rinoceri mai putin evidenti in manifestari:
1. Tipul cultural: de obicei este semidoct, citeaza mai mult decat citeste si isi organizeaza experienta de viata in jurul unor dictoane a caror sursa n-o stie mai niciodata precis. Are pareri despre orice, de la cuantica la femei si debiteaza clisee fara sa respire, convins de adevarul lor absolut. E genul care declama cu aceeasi convingere ca "femeile sunt un rau necesar" si ca "politica inseamna curveala"
2. Tipul post-argumentativ: e genul care isi formeaza convingeri imediat, pe baza unor umori sau pur si simplu alegand explicatia sau teoria care se muleaza cel mai bine pe prejudecatile lui anterioare si apoi cauta argumente pentru convingerea sa (mersul firesc ar fi invers), devenind surd si orb la orice contra-argument.
3. Tipul personalist: e genul care aduce orice contra-argument la convingerile lui intr-un sofism ad hominem. Nu incercati sa emiteti pareri contrare convingerilor lui pentru ca veti fi imediat descalificat ca persoana: "aveam o parere buna despre dumneata dar incep sa mi-o schimb" sau "chiar nu am asteptam de la dumneata sa gandesti asa prost" etc
4. Tipul narcisist: e cumva opusul "personalistului", transformand orice contra-argument la opiniile lui intr-un atac la propria persoana: "chiar nu stiu ce ai cu mine", " eu m-am saturat sa te tot iei de mine" etc
5. Tipul media: cel pentru care televizorul (mai rar ziarele) sunt surse absolute de autoritate informationala: "a zis la televizor aseara ca...", "X-ulescu a zis azi la radio ca..." Orice fiinta cugetatoare care nu apare in media are un handicap si e mai putin credibila by default
6. Tipul autoritarist: e genul care crede ca are dreptate intrucat are functie. Formule preferate: "iti spun eu...", "ba baiatule, asculta la mine..." etc
7. Tipul traditionalist: este cel care isi valideaza intodeauna prejudecatile prin apelul la traditie: "mi-a zis mie tata odata", "bunica-meu intotdeauna zicea ca" sau "e stiut de mult ca..."
Ma opresc dar las lista deschisa. Simiti-va liberi sa completati. Si nu uitati ca rinocerizarea e un pericol constant al gandirii care nu ne iarta pe nici unul dintre noi. Pe cei mai fericiti nu-i pandeste decat uneori. Si nu uitati ca individul care crede ca rinocerul este oricine in afara de el este, din pacate, tipul cel mai raspandit de rinocer.

4 comentarii:

violet me be spunea...

Cam incurcata clasificarea pentru ca macar 3 dintre tipurile pe care le descrii fuzioneaza pana la confuzie.
Un procent covarsitor ia drept axioma tot ce se spune la tv si in disputele de tip balcanic cu usor iz cultural/intelectual isi exercita celelalte abilitati descrise: autoritar, convins si convingator pana la moarte si dincolo de ea, contuziv daca cineva il contrazice, mascul alfa traditionalist prin definitie.
Celelalte 2 tipuri, post-argumentativ si narcisist, se regasesc in colegul ala mai nefericit pe care l-a avut fiecare dintre noi in scoala generala:
atunci cand la un meci de fotbal (cei care trec de 25 de ani mai stiu ca exista si asa ceva in afara calculatorului/tv) se faceau echipele si in majoritatea cazurilor se ajungea la ultima alegere intre minge si el; si de obicei se alegea prima mingea!

Doru Castaian spunea...

Asa e... Clasificarea mea e usor confuza si e clar ca tipurile nu se exclud... Dar n-am avut pretentii de rigoare logica...

Anonim spunea...

Problema e ca tipul cultural e foarte greu de combatut. Sau de convins ca locul lui e unul limitat si in nici un caz in fata, in primele randuri. Ma lovesc din ce in ce mai des de astfel de tipi si... e greu!
PS: acum citesc Conjuratia imbecililor, apropo de tipuri/tipologii...

F. spunea...

Am sa folosesc termeni "grei":
TIPUL BOLSEVIST - demagogul cu tendinte extreme, dictatorul (in post de conducere ruineaza institutia), spionul (pandeste pentru a surprinde fapte intime, compromitand imaginea persoanelor verticale), excesivul ("Cum veti nota conduita lui "X"? Doar cu atat?!! Mult! Mai scadeti doua si de la mine!"), ipocritul (usor coruptibil), DINOZAURUL.
:)))