Caution: Objects in the mirror may be closer than they appear
In 1986, la editura Grasset, Jean Baudrillard publica America, o carte oarecum inaintea timpului ei, o carte spectaculoasa, subversiva, stranie. Sau, mai simplu spus, batrana constiinta a Europei fata cu fericita si amnezica interioritate a Americii. America sau desertul, extazul lipsei de masura, lejeritatea barbariei, fascinatia simulacrului: "Nostalgie nascuta din imensitatea colinelor texane si a sierrelor din noul Mexic: plonjari rutiere si super hituri la radioul stereo al Chrysler-ului si val de caldura.... Desfasurarea desertului este infinit de aproape de eternitatea peliculei"... "America siderala. Caracterul liric al circulatiei pure. Contra melancoliei analizelor europene.... Siderarea. Cea orizontala a automobilului, cea altitudinala a avionului, cea electronica a televiziunii, cea geologica a desertului, cea transpolitica a jocului puterii, a muzeului puterii care a devenit America pentru o lume intreaga".
In 1999, apare The Matrix, filmul fratilor Wachowski sau semnul cinematografic (cum ar fi putut fi de alta natura?) ca America incepe sa inteleaga natura simulacrala a spatiului sau. Pentru mine, semnul ca americanii l-au descoperit pe Baudrillard. Sau revenge time (cati dintre voi ati observat ca Neo isi tine dischetele de hacker in cotorul de la Simulacra and Simulation al lui Baudrillard?)
Intempestiv cum ma stiti va aduc inainte un film vechi si o carte si mai veche. Si tulburatoarea lor rezonanta. Mai ales ca actualitatea lor abia cum se desfasoara.
America a aparut recent la editura Paralela 45 in traducerea Alinei Beiu-Desliu.
Un comentariu:
Trimiteți un comentariu