duminică, 5 octombrie 2008

50%

Salariile profesorilor marite cu 50%... ! Hmmm, asta da veste... Cel putin 300. 000 de profi all over the country par sa fi asteptat de o vesnicie (in fact 3-4 mandate) vestea asta... Si iata ca minunea se intampla cand chiar nu mai credeam ca in Romania guvernantii pot intelege un adevar elementar... ca investitia in educatie e cea mai durabila si mai profitabila pe termen lung... de fapt, niciunul dintre noi nu e naiv si nici macar Iocanii decrepiti care isi amintesc vremurile "cand era mai bine" si cu 3 clase si o origine sanatoasa puteai ajunge membru corespondent al Academiei nu se (mai) lasa inselati de basinutele electorale... Lucrurile nu sunt insa ca intotdeauna... Nici nu m-as fi deranjat sa scriu daca situatia nu ar fi avut insa un farmec aparte si cateva lucruri out of order:
1. De regula, Guvernul voteaza aceste mariri. De data aceasta, Guvernul se opune atacand chiar actul normativ la Curtea Constitutionala.
2. Proportiile maririi sunt, intr-adevar, cum zicea guvernatorul Bancii Nationale, indecente (in contextul cresterii accelerate a inflatiei, a parbusirii monedei nationale si a crizei economice internationale).
3. E o crestere directionata spre un singur sector, ceea ce creeaza un potential exploziv in celelalte sectoare bugetare.
4. Cea mai comica parte e ca, de data asta, profesorii nici macar n-au cerut in mod serios si organizat aceasta marire.
Toate aceste patru puncte transforma actul parlamentar intr-unul comic.
In spatele acestor zvacniri scremute de originalitate, eu unul nu vad altceva decat aceeasi plictiseala de ciocoi care-si aduce aminte de vatafi doar odata la patru ani pentru ca, printr-un capriciu istoric, curva asta de democratie le-a drept de vot nenorocitilor... Vad in continuare aceeasi incapacitate cretina de a vedea ca banii trebuie investiti si in resursa umana... Vad in continuare cum sistemul se zbate intre birocratie, incompetenta, dinozauri, inspectori si alte fiinte triste... Ma veti ierta ca azi sunt lipsit de inspiratie si nu fac decat sa insir banalitati... Un prieten imi spunea cu ani in urma ca unul dintre cele mai dificile lucruri din lume e sa vorbesti despre "luna" pentru ca deja s-a spus tot ce se putea spune si orice propozitie posibila a devenit de mult un cliseu... In aceasi fel, nu poti scrie despre sistemul de invatamant romanesc din interior fara deveni tu insuti un cliseu: profu` blazat, incompetent sau masochist... Imi place sa cred ca inca nu sunt niciuna dintre ele... Poate doar putin trist... Cel mult 50%...

Un comentariu:

Anonim spunea...

aveti dreptate domn profesor. acum nu ca as fi nesimtit, dar sa avem pardon; in orice mandat sa fac mariri de tampenii care nu folosesc la nimic, iar acum la sfarsit s-au gandit sa dea si ei ceva la amaratii de profi(no ofense)...din cauza asta nu mai exista profesori titulari si multi studenti refuza catedra din faptul ca au salarii mici conditiile nu sunt optime pt predat(ex. scolile de la tara care inca nu-s terminate), ceea ce aduce acea neplacere de a preda. plus de asta ca felul in care a fost gandit programul de invatamant lasa de dorit. nu am putut urma exemplul finlandei, care are meritul de a fi statul cel mai eficient din punct de vedere al invatamantului. dar stiti cum vine vorba aia si citez(mircea badea): "TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL". Cu respect ma inclin in fata dvs. andrei 11 a lic de arta