joi, 26 februarie 2009

Mic indrumar asupra raului pentru imbecili

Cu timpul, inveti sa nu mai iei in seama enormitati de tipul celei care leaga pasapoartele biometrice de "666" si implicit de rau sau scuipatii si bataile de la Sf. Parschieva de sfintenie si bunatate. Cu timpul inveti sa nu mai iei in seama nici BOR, nici felul in care gireaza toate tampeniile si nemerniciile, doar pentru ca e mai comod si mai profitabil asa. Nu poti insa sa nu te amuzi de felul in care, intr-o epoca care experimenteaza raul in toate modurile sale, de la brut la extrem de rafinat, ceea ce trebuia sa fie realmente gandire devine o bagatelizare sinistra. In cultura europeana exista o meditatie continua asupra raului: o meditatie care curge de la Platon la Leibniz si Hegel, trecand prin Sf Augustin si Descartes. Ma indoiesc ca vreunul dintre luptatorii anti-biometrici s-a manjit vreodata cu texte de factura asta. Filosofii sunt oameni dubitativi. Ei sunt convinsi. Si ca orice posesori de adevar absolut, niste imbecili.
Scriu cu convingerea ca scriu degeaba, din miezul unei situatii paradoxale si comice: cei care ma vor citi, imi vor da dreptate, cei carora de fapt ma adresez, nu ma vor citi. Asta face insa treba mea cu adevarat fermecatoare Fermecatoare in inutilitatea ei.
Mic indrumar asupra raului pentru imbecili:
1. Rea este lipsa de intelegere. Rea este literalitatea. "666" nu inseamna nimic in sine. Mi-as putea face un tricou pe care sta scris "666" si as putea continua sa fac bine. Voi ati fi in stare sa ucideti un copilas care ar avea asta scris cu carioca pe o palma. Pentru ca sunteti imbecili si rai.
2. Rea este rutina, forma goala, reflexul. Mersul la biserica in fiecare duminica, sambata (sa fiu al naibii daca are vreo importanta) nu va face mai buni. Va lasa rai si imbecili.
3. Rea este lipsa de iubire. In cele cateva milenii de cand existam, n-ati facut decat sa deprindeti ura. Si imbecilitatea. Si rautatea.
4. Rea este lipsa de gandire. Daca ar fi existat doar insi ca voi, am fi incercat inca sa luam luna in mana.
5. Rea este bisnita. Il santajati pe Dumnezeu si asta se numeste rugaciune.
6. Rea este lacomia. Sunteti niste hoti schizofrenici. Sunteti corupti si nesatui dar va aveti pe bune cu Domnul.
7. Rea este ipocrizia. Nu mai insist. Stiti totul despre asta.
8. Rea este constiinta nefericita. Pentru ce naiba va straduiti? Va e frica sa nu va pierdeti sufletele? Care suflete?
9. Rea este teama. In voi, teama a dezvoltat ceea ce erati de la bun inceput. Niste iprocriti lacomi.
10. Rea este lipsa de comunicare. Cati dintre voi ati stat vreodata de vorba cu cineva? Fie si cu un necunoscut pe un aeroport. Strangand in mana, tremurand, un pasaport biometric.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Pasapoartele biometrice nu cred ca ar trebui sa ne lase indiferenti. Urmatoarea etapa dupa introducerea acestora va fi reprezentata de cipuri in mana sau in cap! Cred ca nimanui nu i-ar placea sa fie monitorizat mereu, ca sa nu vorbim de faptul ca aceste lucruri au fost anticipate in...Biblie. O simpla lectura a acestei "carti" s-ar putea sa-i socheze pe multi dintre noi, credem ca stim tot ce se intampla in jurul nostru, pretindem ca nu ne pasa..dar pana unde ajunge indiferenta noastra? Nu suntem decat niste marionete naive, din pacate...