duminică, 28 februarie 2010

Acel 1% in care cred

De cand l-am auzit pe Basescu spunand ca 99% dintre romani agreeaza manelele (nu, n-a spus-o trist ci zambind cu toata fata, bucuros ca a gasit un argument prin care sa respinga acuzatiile privind de altfel foarte realul rasism romanesc), mi-a trecut prin cap ca ar trebui sa scriu ceva pe tema asta. Dar n-am gasit nici rabdarea, nici dispozitia. Citind insa in seara aceasta melancolicul si impresionantul volum al lui Daniel Cristea Enache ( Convorbiri cu Octavian Paler, Corint, Bucuresti, 2007) n-am putut sa nu remarc profetismul marcat al vorbelor regretatului maestru Paler care, pe data de 13 ianuarie 2006 scria:
Se pare ca maneaua a devenit "specific national" in ultimii ani. Ma indoiesc, insa, ca generatiile tinere abia urmeaza sa invete gustul pentru manele de la televiziunile doritoare de rating. Prostul gust n-are nevoie azi de profesori. E in predispozitiile epocii. Imi permit sa va atrag atentia ca pasiunea pentru manele n-a venit cu tancurile, cum a venit comunismul. Nu ne-a impus-o nimeni... Manelele au prosperat si vor prospera in continuare, transformand, ma tem eu (in calitatea mea de pesimist "inrait") fosta tara a doinelor intr-o mahala, fiindca plac. Nu lipseste decat sa ne decidem daca facem dintr-o manea imn national.
Nu-l acuz de nimic pe presedinte. De data asta nu facea altceva decat sa constate. Tot ce pot face este sa sper ca procentul nu este asa de dezastruos. Si sa sper de asemenea ca, la un moment dat, acest 1% in care cred va inflori ca o samanta buna si roditoare si va sufoca mizeria si prostia. Desi, dupa moartea lui Octavian Paler, nu sunt foarte sigur ca mai suntem exact 1%.
PS increzator: Tot azi am aflat ca manelele au fost interzise in mijloacele de transport in comun din urbea mea printr-o hotarare a Consiliului Local. Nu stiu daca e democratic dar cu siguranta e benefic. Deci... pot sa sper?

19 comentarii:

victor spunea...

sigur ca poti sa speri! stii cate manele cu speranta ca tema exista? oho!

FAYETTE manca'tzi'as spunea...

Daca manelistul a scris vreodata pe o bucata de hartie, probabil a scris cam asa: "veatza astai ca o scara ia te sue ia te shi coboara"... din maxi-taxi...

FA' YETTE CE MANEA... spunea...

"Deci... pot sa sper?" intrebi tu.
"Tu ramai la toate rece,(...)/Ce e val, ca valul trece,/NU SPERA si nu ai teama..." raspund eu, aducandu-mi aminte ca ai dormit cu ea sub perna.

Alexandra Barza spunea...

Constat cu entuziasm ca lucrurile se prezinta foarte diferit aici, in Timisoara. Am fost surprinsa alaltaieri sa aud prima manea in mai bine de doi ani si jumatate, intr-un bar. Altfel as fi uitat cu totul ce inseamna. Eu refuz sa cred ca doar vestul tarii poate fi civilizat.
Imi place blogul dumneavoastra. Mai spionez si blogul altui profesor de filosofie din Bucuresti, si deja m'am plictisit de impresiile de superintelectual desprins de pamant.Prea multa ipocrizie. Ma bucur foarte mult sa va gasesc tot asa apropiat de noi, pamantenii! :)
Cu respect, cea semnata mai sus.

Doru Castaian spunea...

Ceea ce-mi aminteste ca primul lucru pe care l-am auzit cand am coborat in gara din Timisoara priuma oara in viata mea a fost o manea... Ceea ce nu-mi face Timisoara mai putin draga...:)

Adriean inima de ron spunea...

cred ca procentul este mai mare. Eu cunosc inca 100-150 de conationali care dezvolta probleme patologice (senzatie acuta de voma, dureri de cap, dorinta nestavilita de a gasi sursa de zgomot si a ucide lent proprietarul etc) in momentul in care aud mizerii.
Da! Cativa dintre ei sunt xenofobi si ar indruma tiganii catre furnalul 3 din combinat cu o vadita placere pentru o vizita one way.
Da! Basescu e un bou cand isi imagineaza ca tot boborul este infect ca el.
Pe de alta parte in interpretarea pe text si definitia din dex a manelelor putem include si fanfara Ciocarlia, Gica Petrescu (varianta cantece de petrecere si nu romantele), fanfara 10 Prajini, Goran Bregovici sau noul Tandarica. Nu exista o deosebire definitorie in dex intre cantecele lautaresti traditionale (de la Zavaidoc, Faramita Lambru, Maria Tanase) si manelele porno de exemplu.
PS: Ar fi si mai frumos daca ar obliga toate mijloacele de transport in comun sa puna doar Wagner si Vivaldi de exemplu.
Altfel s-ar respira cocsul in Galati Vara prin Inelul Nibelungilor.

Ursus - animal de companie spunea...

@alexandra

Vestul e muuult mai la vest de Timisoara. Daca te uiti mai atenta prin 24fun, 7 seri etc ai sa observi cu surprindere reclame la cluburi cu manele fix in Timisoara.
Si eu de 6 ani de cand sunt in Bucuresti nu am auzit manele. Dar in niciun caz pentru ca nu exista ci pentru ca cercul meu de prieteni, locurile pe care le frecventez etc nu au legaturi cu manelele.

Doru Castaian spunea...

Definitia: MANEÁ, manele, s.f. Cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată. – Din tc. manì.
Sursa: www.dexonline.ro
Intradevar, mult prea larga definitia...

Doru Castaian spunea...

Aaaaaa... si trebuie sa mai recunosc ceva... si anume ca am scrupule democratice... nu-mi place ideea de a interzice ceva... Dar, sincer, nu cred ca in ceea ce priveste manelele e posibil altfel... Nu mai cred in mituri iluministe cu cresterea nivelului de educatie a populatiei... Pentru ca in atatia ani, am constatat ca incultii (iar manelistii sunt literalmente inculti si nocivi) sunt inchisi, reticenti si agresivi chiar in fata oricarei incercari de a-i extrage universului lor scarbos... Maneaua nu e doar un cantec prost, ea e un manifest, descriptia unui mod de viata...

Alexandra Barza spunea...

@dom'profesor
imi pare rau sa aud asta. Probabil ca idealizez putin orasul asta.. dar nici nu vreau sa imi schimb parerea

@ursus
eu am auzit manele in galati la tot pasul, si tot asa si in bucuresti, cat am stat acolo. si nici cercul meu de prieteni nu avea legatura cu ele, si nici locurile pe care le frecventam nu aveau:) asa este, nu consult reviste de genul, dar ma plimb mult, prin tot orasul. la fel faceam si in galati, la fel faceam si in bucuresti. cred, citind acel comentariu, ca exista localuri si in timisoara. dar pentru ca nu imi petrec zilele in baruri, ci mai mult in aer liber, am considerat ca aici nu sunt asa de populare manelele.
si ma refeream la vestul Romaniei, nu sunt chiar asa de exagerata :)

Sorin spunea...

Dom doctor - libertatea omului de a alege e pretuita tare mult. Sa interzici - consider ca e gresit fundamental. Experimentul cu celebrul violonist, la metrou in statia Unirii cu un stradivarius dar imbracat ca un boschetar si cantand ca Dumnezeu, care a produs in 30 de minute bani buni + admiratie nedisimulata din randul trecatorilor de toate felurile ne arata ca exista speranta pentru tara asta si ca arta/"frumosul" ar educa de la sine.

@alexandra
Imi place Timisoara si mie in special vara! Imi plac cateva cluburi de jazz, copacii si bega, timisoreana si istoria orasului.
Insa contrastul dintre perceptia locuitorilor lui despre superioritatea orasul si a banatenilor by default si realitatea trista este cam mare.
La fel si miturile, despre "gospodarii" timisoreni mixati in zilele noastre cu o pestrita populatie de origine italiana, se sting pentru oricine are timp de petrecut acolo.

PS: acolo mi-a fost predata lectia despre minunata inventie a sticlelor returnabile/garantiei la 1 noaptea la - 20 grade de un chioscar retardat desprins din cartile de client service

Unknown spunea...

Si,iata ca decat un radar pardalnic ,pandeste !!

Nona spunea...

Nici eu nu sunt neaparat pt intedictie, dar daca altfel nu se poate e bine si asa. Ce e mai rau ca nimeni nu se gandeste ce sa puna in locul celei/celor interzise. Principial as lasa loc de alegere, ceea ce din perspectiva mea inseamna educatie. Care se face in ani si ani si... CONSTANT.

PS: Legat de Timisoara, am acolo prieteni minunati cu care am strabatut la pas orasul de multe ori. Recunosc ca prima impresie a fost cu mult mai buna decat cea legata de Cluj Napoca, unde gara e dezolanta (sau era la momentul respectiv) si unde am vazut pentru prima data in viata mea o persoana in sevraj. Era miezul noptii si se intampla pe la mijlocul anilor 90. E drept, pe atunci nu ma intrebam despre preferintele muzicale ale unora sau altora...

Nico spunea...

Dooom profesor .. De cand m'am mutat in Militari, am niste vecini foarte veseli.. care ma obliga sau ne obliga practic sa le ascultam manelele foarte frecvent.. la modul ca.. rasuna in toata zona .. neavand termopane..se intampla sa ma si trezeasca din somn.. E trist ceea ce se intampla.. Cat despre manelele din mijloacele de transport.. nu stiam ca se practica in galati.. si mi'ar fi greu sa recunosc asta..
Grecu Nicoleta

Doru Castaian spunea...

Ma preocupa la modul foarte serios urmatoarea dilema: cum poti sa faci sa educi (chiar si intru bunul gust) fara sa pici in urmatoarea aporie: la incercarea ta de a educa vor reactiona numai cei deja convinsi de ce spuse de tine... Am avut revelatia asta in urma cu vreo 4-5 ani, ascultand o conferinta a lui Cartarescu ce argumenta ca trebuie sa citim.... am realizat ca in sala se afla doar oameni care cites deja si ca aceia carora li se adresa de fapt conferinta n-aveau niciodata sa o asculte...

FA, YETTE ce manea! spunea...

Dorule, ai 16 comentarii cu asta! Treci la urmatorul post!
Si eu am realizat la una din clasele mele dragi ca aduc reprosuri, in privinta absentelor, si ca fac teorie pozitiva prezentei la ora numai celor mereu prezenti, care n-ar lipsi niciodata de la ora lor draga... Constat ca sunt 20 din 27 de exemplu si-ncep: "pai bine, clasa X, dar nu va e oarecum, dupa ce ca asa si pe dincolo si etc..." si se uita fericiti la mine! Ei inteleg mereu, numai eu nu pricep niciodata!

Onofre B. spunea...

Coane, matale eşti nebunel? Cum plm citeşti Paler? Adică io dau 42 de lei noi nouţi pe Dawkins să pricep şi io nitşe lucruri şi tu freci menta cu moralişti de rahat?

Doru Castaian spunea...

Mosu, imi pare rau sa te dezamagesc dar chiar nu-i de rahat... i eu am cei 42 de ron pe Dawkins... Uite, poftim vezi ce cetesc acum...

KansaS spunea...

Eu personal am avut ocazia (si rabdarea) sa iau un manelist (omul nu era chiar ulimul dobitoc al speciei maneliste, dar oricum...) si sa il convertesc la genurile de muzica pe care eu le ascult. Astfel cu multe discutii, argumente si lectii de listening, omul meu a devenit fan Metallica, Iron Maiden, Black Sabbath si chiar "porci si drujbe" - (gen Pantera). Acum nu mai suporta manelele si nici manelistii si am devenit chiar prieteni (desi la inceput nu dadeam 2 penny pe el), dovada ca potentialul trebuie exploatat atat timp cat exista. Am salvat un suflet...
...Si in final asta nu poate decat sa ma bucure...