marți, 9 februarie 2010

"Incompatibilitatea" sau despre stupefianta gandire ministeriala

Daca mi-ar fi spus cineva ca dupa sase ani in care am lucrat in sistemul romanesc de invatamant, dupa sase ani in care i-am cunoscut indeaproape mizeriile si neputintele, ceva sau cineva ar fi putut sa ma stupefieze intratat incat sa scriu un post la aceasta ora mica a zilei (putin dupa miezul noptii), i-as fi spus ca e deplasat. Si cu toate acestea, iata ca mirabilul sistem si ciracii lui gasesc inca puterea sa ma minuneze. Mai exact, ceea ce mi-a trezit (pe rand) atentia, indignarea si sufocarea a fost un caz prezentat pe Realitatea TV, in cadrul emisiunii Ora de Foc, 9 februarie 2010.
Cazul: O invatatoare a Colegiului Geman din Bucuresti refuza, in baza unei simple antipatii colorata cu nitel rasism ("nu suporta rromii") sa primeasca in clasa ei (clasa I) un elev (fiu de medici, de altfel) pe motiv de excesiva intunecare a pielii. Astfel ca, oripilata de perspectiva de a pastra printre tinerele vlastare fascinate de cultura ariana pe micul mediteraneean, ii sugereaza mamei copilului sa-l mute intr-o alta scoala (practica sugestiilor de transfer atunci cand un elev este considerat indezirabil dintr-un motiv sau altul este foarte extinsa in scolile romanesti) si, intrucat mama refuza, invatatoarea ii declara razboi in fata ambelor directoare si trece la neintarziate masuri opresive la adresa copilului (care merg de la ignorarea totala pana la pedepse corporale). Evident, copilul acuza trauma din ce in ce mai mult pana cand ajunge (in ciuda vizitelor tot mai frecvente la psihologi si psihiatri) sa fie tinut acasa intrucat declara ca isi doreste sa moara si refuza violent reintoarcerea la scoala. (Ca sa fiu onest, precizez ca acest caz este prezentat doar din perspectiva mamei copilului dar refuzul scolii de a face vreo declaratie publica in acest sens cred ca este elocvent in sine).
Vi se pare stupefiant? Este... Dar cu adevarat stupefianta, meschina, de neinteles si strigatoare la cer mi se pare pozitia secretarului de stat Iulia Adriana Oana Badea (nu importa partidul caruia ii apartine desi este oarecum evident) care sustine nici mai mult, nici mai putin ca principala vinovata este mama copilului care a tinut copilul in acea clasa "dintr-o ambitie" prosteasca. Nu stiu daca ati citit cu atentie sau daca ati inteles totul. Va rog sa recititi! Aceasta este pozitia unui oficial al Ministerului Educatiei. Mama s-a incapatanat sa pastreze copilul intr-o clasa in care ajunsese prin concurs in ciuda vointei ferme a doamnei invatatoare si a celor doua directoare. Mai mult, doamna Badea ne-a mai asigurat si ca Ministerul este "in curs de strangere a dovezilor" (si asta numai de 5 luni!!!) si ca acesta este un caz tipic de "incompatibilitate" intre cadru didactic si elev, caz in care dansa, personal, recomanda transferul elevului. (peste tot unde am folosit ghilimele, cuvintele au apartinut mandrei posesoare de gandire manageriala a Ministerului Educatiei.) Care va sa zica daca maine eu decid ca nu suport dintre elevii mei pe cei care sunt tigani, bautori de suc, flautisti, fete, posesori de hamsteri, blonzi, Ministerul Educatiei le-ar sugera sa se mute cat mai grabnic intr-o scoala mai permisiva... Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, dincolo de aceea ca introduce bunul plac in managementul scolar, notiunea de "incompatibilitate" contravine flagrant si spiritului paideutic european fondat pe temelia notiunii de "diversitate".
Pentru orice om cu bun simt, simpla relatare a acestui caz este stupefianta in sine. Va las si pe voi sa decantati emotia si indignarea in fata unor asemenea enormitati. Pana atunci, feriti-va de invatatoarele convinse ca Arbeit macht frei!
PS dedicat exclusiv doamnei Badea:
Cateva sfaturi pentru un bun management al educatiei -
1. Incercati sa va imaginati, fie si pentru o clipa, ca nu aveti intotdeauna dreptate;
2. Incercati sa intelegeti ca a lucra pentru un Minister nu inseamna a-i prelua necritic si a-i prolifera ineptiile si enormitatile;
3. Incercati sa intelegeti ca degetul ridicat si tonul sus nu sunt argumente decat pentru lingaii care nu-si ridica ochii in fata unor ca dumneavoastra;
4. Incercati sa ganditi ca un lider si nu ca un militian.
Intrucat nu-mi pareti irecuperabila, sfaturile sunt gratis...
PS pentru ceilalti: Citind comentariile spectatorilor RTV despre acest caz, am avut o revelatie. Nici nu mai conteaza daca un astfel de caz a existat in realitate si daca s-a desfasurat chiar asa. Ceea ce e cu adevarat important este ca, daca el ar fi existat ca atare, pozitia unui oficial al Ministerului ar fi fost asta.
Detalii aici:

4 comentarii:

Anonim spunea...

Inca un sfat de-mi permiteti:
5.Una bucata om de relatii publice trebuie ascultata inainte de a provoca o criza de imagine. De asta sunt facultati cu specializarea Comunicare si Relatii Publice: sa invete persoanele publice ce si cum sa spuna. Zic si eu...

Litza Ghitalau spunea...

De toata jena (a se citi de tot cacatul) pozitia oficialului din MEC. Dar nu crezi ca dezbaterea despre supefianta gandire ar trebui sa inceapa de jos?
Ca de ex cand un pedofil batran si prost, cu performante indoielnice si cu un stadiu avansat al bolii este introdus intr-un consiliu profesoral in urma unui incident si colegii lui (si ai tineri si ai batrani) propun si voteaza in corpore urmatoarea sanctiune: "sa nu poata candida la vreo functie de conducere urmatorii 3 ani"
Sau faptul ca un procent destul de ridicat 15%(*estimare proprie) dintre profesori au probleme:
a) cu capul
b) cu alcoolul
c) ambele variante de mai sus
* estimarea vine din experienta mea in scolile si liceele unde am predat - 7 la numar in 6 ani

By the way sper ca ai cunoscut si altceva in afara de mizerii si neputinte :)

Doru Castaian spunea...

Problemele sunt, evident, si mai jos... Ba chiar as indrazni sa spun ca exista aceeasi "flora" stranie la toate nivelele in invatamant... Voi reveni intr-un post ce va urma...

KansaS spunea...

In cazul in care va decideti sa deveniti intolerant la tigani, bautori de suc (LOL!), flautisti, fete, posesori de hamsteri(again LOL!), blonzi, ma bucur ca inca raman in lista dumneavoastra de elevi sub standardul de regulamentar-OK!
Oh fuck... am uitat ca am terminat a XII-a!
Good-bye, cruel world (and Nedu)!