duminică, 9 mai 2010

Bancu` cu "statuia"...

Nu ma alint, realmente nu-l suport pe Boc si am oroare sa vorbesc despre tampeniile pe care le face. Dar intrucat amicul Sorin este fericit de masura celor 25% si vrea si parerea mea, de dragul lui am sa fac o exceptie si am sa scriu despre "executivul minune" si despre nepopulara lui masura. Personal, inteleg de ce oamenii care lucreaza in mediul privat, care sunt foarte putini (putin peste un milion, nu?) si care duc efectiv greutatea sinistra a unui aparat de stat supradmensionat si ineficace respira oarecum usurati. Rationamentul e simplu: daca taiem din cheltuielile de la stat, asta inseamna sansa de a nu angaja un nou imprumut care sa fie sustinut tot de supraimpozitarea privatului. Oamenii care lucreaza in mediul privat pur si simplu nu mai vor sa sustina gaura neagra etatista si au dreptate (ca o nota in "rasu-plansu", a se remarca faptul ca, in ultimele 3 luni doar colectarea impozitului pe profit a cunoscut o usoara crestere in raport cu colectarea tuturor celorlalte taxe). Eu nu impartasesc nici pe departe entuziasmul lui Sorin (pentru prieteni, Nirvana care inca are mere...) Si iata de ce. Motivele sunt simple iar evolutiile previzibile:
1. Reducerea de cheltuieli in sectorul bugetar este buna dar nu in termeni extensivi si nediferentiati. Ea ar trebui acompaniata firesc de o dislocare a imensului aparat, de o restructurare fundamentala, de reducerea posturilor inutile, de eficientizarea muncii, de regandirea intregului design institutional. Altfel, indeterminarea puturoasa din sistemul de stat, descurajarea muncii si performantei care ne-au adus aici mai mult decat criza vor continua. Daca eu muncesc si tu stai iar pretul ineficientei tale se imparte intre noi doi, asta ma va determina in cele din urma sa devin tu. (ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, in Romania, situatia este de fapt si mai tragica intrucat costul ineficientei se imparte si cu batranii si cu copiii...)
Personal, sunt absolut convins ca aceste masuri NU POT FI LUATE DE GUVERNUL BOC. Motivele sunt simple, multe si transparente. Cel mai important dintre ele este ca guvernul Boc al saispelea este construit mai mult decat toate guvernele de pana la el tocmai pe finantele celor care profita zilnic si din plin de lipsa de forta a justitiei si de supradimensionarea aparatului de stat. (Ca sa nu mai vorbim ca este un guvern incompetent, slugarnic si lipsit de imaginatie...)
2. In lipsa masurilor de fond, este de prevazut un scenariu probabil in care, intr-un timp foarte scurt, poate mai putin de un an Romania sa reajunga la loc comanda, in fata contractarii unui nou imprumut ca ultima solutie (intrucat este de prevazut o crestere exponentiala a presiunii sociale). Desigur, ne putem gandi si la un scenariu optimist in care guvernul Boc chiar restructureaza aparatul de stat si toti disponibilizatii aia inutili, toti "jucatorii de solitaire" si frecatoarele de ness vor migra catre sectorul privat si vor deveni capitalisti de frunte, workoholici sub tratament (nici macar aia de au facut Startrekul nu s-ar fi gandit la scenariul asta). Este mult mai probabila o crestere enorma a inclinatiei lor spre evaziune sau infractionalitate.
3. Fara reforma, aparatul de stat, isi va "scuipa" inexorabil si putinii oameni de valoare pe care-i mai are. Vorbind strict despre sistemul de invatamant, pot afirma cu mana pe inima ca oamenii cu adevarat pregatititi si buni profesionisti in educatie au mai ramas ai naibii de putini. Nu vor mai fi deloc. Iar lipsa aceasta de idei si investitie in educatie va fi platita crunt de o Romanie si asa manelizata si ignoranta.
4. Nu in ultimul rand, nu trebuie omis faptul ca aceasta masura nu poate fi repetata. E o ruleta ruseasca cu un singur spatiu gol. Pur si simplu, nu se va putea ca peste 6 luni sau un an, actualul sau noul guvern (sa-i spunem, la intamplare, Boc VI) sa apara in fata populatiei si sa spuna: "nu ne-a iesit, ne mai trebuie inca 25%".
Din toate aceste motive, nu pot fi entuziast. Nu cred ca vom rezolva nimic fundamental ci doar ca vom respira putin pe termen scurt. Zambind in barba amar, gandindu-ma la bancul cu "statuia"... Cum? Nu-l stiti....? Statu ia tot.

Vezi si:
http://www.gandul.info/puterea-gandului/subminarea-economiei-nationale-6093512
http://www.zf.ro/zf-24/dinu-patriciu-taierea-egalitarista-a-tuturor-salariilor-bugetarilor-si-a-pensiilor-nu-este-o-solutie-este-momentul-acceptarii-unui-deficit-bugetar-crescut-6102957/

9 comentarii:

Nirvana are mere si nu vrea sa plateasca impozit pe ele spunea...

Suport cu stoicism criticile parintlor, prietenilor, si multor boi din categoriile afectate si nu numai.
Nu asistam la meciul bugetari vs mediul privat (asta daca nu te uiti la gazi, ciutaci, bazi si altii).
Eu iti dau exemple din cele 2 companii la care am fost/sunt angajat.
a) din noiembrie 2008 salariile eu inghetat (au scazut 14%) si au plecat 15% din personal
b) in 2009 s-au angajat 350 oameni (aprox 4%)si salariile au crescut cf inflatiei
Ghici care este de stat si ce posturi ocupa cei 350 angajati?

Nu, nu sunt fericit de masura propusa insa este prima data cand apare ca o chestiune de normalitate. Aceasta masura nu va creste productivitatea muncii si nici in mod direct economia. Dar daca ar fi fost aplicata prin disponibilizari si dublata de blocarea achizitiilor publice noninvestitionale chiar as fi fost bucuros.
Si,Da Doru! Si eu cred ca guvernul asta de cacat nu cred ca e in stare sa implementeze a doua masura de dreapta din istorie dupa cota unica. Si argumentul cu implementare rezulta din textul masurii: "reducerea cu 25% a fondului de salarii". Prin urmare la o aplicare corecta si teoretica se pot mentine salariile asa cum sunt cu o disponibilizare de 1/4 evident cu exceptia sistemului sanitar. Nu includ si sistemul de invatamant pentru ca si aici exista o masura - marirea normei de la 18 la 22 ore, decesul prin comasarea unor unitati de invatamant mentinute din orgolii sau "traditii", etc.
Partea cu impartitul ineficientei ar fi intradevar adevarata daca in Romania nu ar fi locuri de munca. Insa in momentul in care cei de la parintii mei de la tara au DIGI si se uita la filme porno pana la 5 dimineata iar pamantul este nemuncit, in momentul in care costul ca salarii al aparatului de colectare al impozitelor de la persoanele fizice costa mai mult decat impozitele insele, in momentul in care Romsilva Telorman are aceeasi organigrama si nr de angajati ca Romsilva Harghita, in momentul in care exista sate cu 100 oameni si 2 politisti, scoli cu 36 de elevi si 8 clase, in momentul in care exista echipe de 30 de oameni la CFR sa schimbe becuri si suruburi da-mi voie sa spun ca e normal sa nu mai vrei sa te imprumuti sa platesti asemenea aberatii - Muie Bogdan Hosu!
Nu apare soarele cu masura asta dar ca, si la nivelul celulei de baza a societatii: e normal sa mananci ciorba de cartofi si nu sa faci credit sa mananci fazani.
Tocmai de asta mi-e frica cu statu' care ia tot ca in curand nu va mai avea de la cine sa mai ia.
Cealalta masura luata in discutie ar fi fost scaderea artificiala a salariilor prin inflatie controlata. Cum ar fi fost ca la un curs al euro de 6 lei dus usor la vale de BNR puterea de cumparare sa scada mai vertiginos si sa nu mai sune asa hidos -25%?
Daca nu ar fi afectat mediul privat cu putinele lui exporturi si importurile de materii prime ar fi fost una mai buna.

PS: Am gasit apt in Vienna sau Praga cu 60.000 euro. Ce ziceti, invatam germana/ceha?

Doru Castaian spunea...

Sunt de acord, punctual, cu tot ce spui... Dar nu cred ca se invalideaza niciunul dintre argumentele mele... Nu spun ca aceasta masura nu este potential productiva ci doar ca ma tem ca, fara o restructurare reala a sistemului de stat, fara trimiterea la munca a mancatorilor de fazani, ea va ramane singulara si inutila...

Nirvana are mere si nu vrea sa plateasca impozit pe ele spunea...

Trimiterea la munca a mancatorilor de fazani pe credit se poate face printr-o transformare de mentalitate. Statul trebuie sa ne dea/asigure indiferent de circumstante este mentalitatea transpartinica, istorica, post si pre revolutionara.

Daca parghia declansatoare se numeste "-25% la fondul de salarii" sau este din categoria "nevoia te invata" atunci chiar e o masura buna (nu si suficienta)!

a) Nu sunt fericit ci doar salut una dintre putinele pete de normalitate decizionala.
b) in cazul in care guvernul nu reuseste sa faca nimic promit un tratat complet de consultanta fiscala pentru persoane fizice si juridice cu titlul "Cum sa platim mai putin la stat"

Doru Castaian spunea...

In fond, suntem de acord... Masura e una normala desi am impresia ca taman anormalitatea momentului a impins executivu` la luarea unei asemenea masuri "normale"... Dar, discutand concretamente... Ce se va intampla efectiv pentru sectorul privat daca masura ramane neinsotita de reforma? Absolut nimic. Fiscalitatea nu scade (a nu se confunda scaderea cheltuielii bugetare cu scaderea fiscalitatii), aparatul de stat ramane intact si va reveni mai flamand dupa 6 luni (atat spune Base ca dureaza privatiunile, nu?) iar mancatorii de fazani se reintorc la credite... Tu pari sa crezi ca masura asta poate genera in sine schimbari de mentalitati si de comportamente la mancatorii de fazani... Personal, am dubiile mele... Pana atunci, parafrazandu-l pe Nichita Stanescu..."(daca) n-om muri, om vedea..."

Doru Castaian spunea...

Si inca o chestie... ma poate lamuri cineva de ce se va aplica reducerea pensiilor in locul reducerilor la companii de stat?

Sorin spunea...

Eu nu cred ca voi prinde in viata asta aplicarea de catre executiv a vreunui "set de masuri".
Totusi primul pas trebuie remarcat chiar daca e primul dintr-un milion.
Eu sunt un optimist cronic si rationamentul meu mizeaza pe reactia in lant a celor care sunt disponibilizati ca urmare a scaderii fondului de salarii:
a) se vor plictisi de proteste
b) vor termina rezervele
c)va apare nevoia
d) si in sfarsit schimbarea de mentalitate
e) chiar se vor reorienta si apuca de munca fie ea si necalificata

Evident toate astea sunt posibile plecand de la premisa ca aceasta comicarie de guvern realizeaza ca nu mai are nimic de pierdut si chiar incearca primul pas.

PS: Ofer in arenda 10 hectare pamant arabil si un hectar vie nobila. Doresc in schimb o lada de struguri si un sac cu grau anual. Impozitele le platesc tot eu!!

Doru Castaian spunea...

Acu`pe bune... Poa` sa-mi explice si mie cineva ce e cu companiile de stat si de ce nu li se aplica taierea de fonduri...?

jos labele spunea...

Usurel, usurel!
Iata: http://www.realitatea.net/guvernul-decide-noi-reduceri--25prc--pentru-salariile-din-companiile-de-stat-si-impozitarea-de-la-a-doua-proprietate-in-sus_713254.html

Doru Castaian spunea...

Amin... Adevarul e ca era si mult de gandit si de decis...