sâmbătă, 21 iulie 2012

O poveste cu matematica si duci

Suntem in ultimul deceniu al secolului XVIII. Printre elevii invatatorului Buttner de la o scoala oarecare din Brunswick se afla si Johann Friedrich Carl (cel care mai tarziu avea sa-si spuna Carl Friedrich) Gauss, fiul unui gradinar. Baiatul se remarca prin faptul ca rezolva rapid cele mai dificile probleme, cele pe care Buttner le dadea uneori copiilor pentru a-si castiga o bine meritata odihna. Uimit de abilitatile micutului, invatatorul ii cumpara, din propriii bani, cel mai bun si mai scump manual de aritmetica existent la acea vreme. Se spune ca n-a durat mai mult de-o saptamana pana cand elevul si-a depasit in cunostinte profesorul. 
Tot la scoala din Brunswick, Gauss avea sa lege o prietenie de-o viata cu un oarecare Johann Bartels, asistent al invatatorului Buttner.
Bartels avea sa-i vorbeasca despre micul matematician unei personalitati de vaza a orasului, profesorul E. A. Zimmerman, care avea sa-l prezinte pe Gauss ducelui de Brunswick, Carl Wilhelm Ferdinand. Impresionat de povestea baiatului, ducele va prelua asupra lui cheltuielile cu educatia tanarului Carl Friedrich. Asta nu era o exceptie, ducele obisnuia sa preia frecvent asupra lui educatia copiilor talentati ai celor fara posibilitati. Ducele avea sa-i finanteze cheltuielile gimnaziale, iar mai tarziu pe cele universitare, de la Gottingen.
In 1801, dupa o perioada de munca asidua si minutioasa, avea sa apara lucrarea monument a noii matematici, Disquisitiones Arithmeticae, cu o dedicatie mai mult decat sincera pentru ducele protector.
Am sa las pentru o postare ulterioara motivele pentru care Gauss a devenit probabil cel mai mare matematician al lumii.
Eu n-am vrut decat sa va spun o poveste. O poveste despre o lume care noua, traitori in Romania de azi, nu ni se poate parea decat stranie. O lume in care invatorii sunt mandri cand intalnesc inteligente care o depasesc pe a lor si care cumpara din banii lor carti copiilor. O poveste despre o lume in care oamenii cu bani detin si noblete genuina si disponibilitatea de a ajuta. O lume in care banii sustin educatia si nu marlania. Despre o lume in care valoarea se dezvolta firesc.
Pana la urma, o poveste despre banalitatea binelui, de care riscam sa uitam in hidoasa lume romaneasca schimonosita de rautate, prostie si impostura.

Niciun comentariu: