vineri, 12 decembrie 2008

Teme minore - Despre eroi si sisteme

Gradul de sanatate al unei societati se masoara si prin numarul de eroi pe care-l produce. In principiu, cu cat o societate este mai bolnava, ea produce mai multi eroi (stiuti sau nestiuti, notorii sau nu, publici sau discreti). Pentru ca actul de eroism este, in fond, un act de rebeliune la adresa sistemului, oricare ar fi el. Pentru a ilustra teza, sa luam in discutie cateva exemple ipotetice dar atat de banale incat pot exista oriunde in jurul nostru.
A. X este elev de liceu, are o varsta undeva intre 14-19 ani si este dependent de droguri (sa spunem, heroina). In principiu, ca beneficiar al sistemului de invatamant din Romania, el nu are nicio sansa. Sau mai bine zis, are una singura. Daca i se va descoperi viciul (ceea ce nu este un must), dilema lui va fi totala. Psihologii scolari sunt, de cele mai multe ori, slab pregatititi, nemotivati financiar ori lipsiti de experienta (oricare dintre combinatii este aici posibila). Majoritatea directorilor vor incerca transferul elevilor si vor rasufla usurati ca au scapat de "element" (puteti crede ce supravietuire miraculoasa a avut acest termen in vocabularul si imaginarul post-comunist?). Majoritatea profesorilor si a colegilor chiar, l-ar condamna, l-ar bate in toate cuiele morale posibile, tintuindu-l de stalpul infamiei. Aici intervine hazardul. Sansa i-ar putea aduce in preajma un erou (luati termenul in acceptiunea "slaba" si modesta in care l-am propus de la bun inceput): un diriginte, profesor, uneori chiar director cu minte si suflet, capabil sa-i ofere ceea ce un sistem intreg ii refuza: intelegere, afectiune, ajutor. Mi-ati putea replica ca exista programe nationale anti-drog in scoli. Ele sunt insa ineficace, facute in graba sau deloc si cel mai adesea de oameni complet neinstruiti in aceasta materie ( educatia anti-drog e facuta de regula de diriginti care se limiteaza la un discurs moralizator, incruntat si neinformat care ii face pe elevi sa adoarma instantaneu.) Amintiti-va ca Agentia Romana Antidrog este condusa inca de dinozauri securistici precum Pavel Abraham....
B. Y este o adolescenta care si-a inceput viata sexuala nefericit, cu o sarcina pe care a descoperit-o abia prin luna a cincea. De ce s-a intamplat asta? Este evident. Intrebarea e ce va face apres. Nu repet ce am scris mai sus. Situatia e principial similara.
C. Z este un adolescent abuzat de parinti sistematic de cand avea 5-6 ani...
D. Q este un tanar cu handicap...
etc
Vorba lui Platon, nu are rost sa inmultim exemplele. Ele sunt familiare oricarui ins care cunoaste, fie si superficial, scoala romaneasca. Sistemul nu functioneaza sau, mai bine spus, functioneaza prost. Pana la ameliorarea lui, invatamantul romanesc merge inainte cu eroi (eroul este bine repartizat teritorial dar rar.... tot mai rar). Pentru a fi erou, trebuie sa ai minte, caracter si suflet. Iar oamenii care dispun de oricare dintre acestea, aleg tot mai rar sa intre in invatamant.

2 comentarii:

profmonik spunea...

Si chiar erou sa fii, te ingroapa sistemul(pe aici pe aproape...in stana de oi)!
Din fericire, in timp ce pe mormantul tau se mai tine o serbare si se mai fac o multime de hartoage inutile, cineva (un fost ratacit),din cand in cand, scrijeleste pe crucea ta un "multumesc!".
Din pacate sunt tot mai putini cei care isi duc crucea... si din ce in ce tot mai multi cei care te altoiesc cu ea in numele "educatiei"...

Anonim spunea...

Atata timp cat lipsesc pasiunea si curajul in randul mentorilor elevul X va fi marginalizat, eliminat, exterminat... fara sa i se asculte motivele ce l-au impins spre esec, frustrarile, simtamintele!!! Dinozaurii sunt superficiali si reci, din lasitate imping "elementul" (cat de fad suna!) afara din sistem, privindu-l ca pe un ciumat!!! Opusul lor sunt eroii si cu cat acestia refuza sistemul, cu atat invatamantul romanesc se duce de rapa!!! Iar cel care va avea cel mai mult de tras va fi "elementul"! Help!!!