duminică, 10 ianuarie 2010

Almudena Grandes - Varstele lui Lulu

Veti fi observat deja o eticheta noua pe blog care zice ce citesc acum... Precizez ca nu e intru lauda de sine si pentru ca nu miroase a bine si pentru ca nu prea am cu ce ma lauda... Nu mai citesc ca pe vremuri (cand aveam un ritm normal intre 80 si 100 de carti pe an, acum abia daca mai sar de 30, 40 si asta in anii buni), ba mai mult am constatat cu stupoare ca mama (care inca merge la serviciu) citeste mai mult si mai sustinut decat mine. Am pus eticheta pe blog dintr-un motiv mult mai simplu si mai pedagogic: blogul e vizitat de multi elevi si de multi prieteni care citesc si au nevoie de referinte si in felul acesta evit si vesnica "ce mai citesti/ce-ai mai citit?"
Acum depre ultima carte citita: Almudena Grandes - Varstele lui Lulu. Nu intentionez sa scriu foarte mult despre acest volum, nici despre altele, intrucat acesta nu este un spatiu pentru cronici literare. Dar vor scrie ori de cate ori voi intalni cate o carte remarcabila. Scrisa la 28 de ani, Varstele lui Lulu este o carte de debut si este de asemenea opera unei domnisoare. Cartea a trezit un oarecare scandal in Spania la aparitie dar nu acesta este lucrul cel mai important. Am citit-o dintr-o suflare si am tras (in ciuda avertismentelor lui Flaubert ca numai prostii fac asta) cateva concluzii:
- Varstele lui Lulu este o carte care poate figura oricand in top-tenul literaturii erotice a Europei. Almudena Grandes poate sta oricand alaturi de Sade, Miller sau Kundera.
- Varstele lui Lulu este o carte care reuseste o performanta foarte rara si pretioasa in literatura: reuseste sa degaje o poezie de exceptie din miezul unui subiect violent, scris violent si fara menajamente
- cartea desfasoara pana la urma o banalitate metafizica: totul este permis si totul lasa urme dar o face in asa fel incat iti da impresia ca n-ai stiut niciodata asta.
Allors, mon semblebles, mon freres, cititi Almudena Grandes - Varstele lui Lulu.

2 comentarii:

F. spunea...

DO YOU SPEAK ENGLISH?
sau
PARLEZ-VOUS FRANÇAIS?

E clar ca Doru cocheteaza cu ambele! Am surprins in randurile scrise pe blog - este evident ca proprietarul acestuia citeste, des, in english sau en français - fie un "anyway", fie un "allors"! Uneori chiar mai mult: " mixing memory and desire" sau " for whom the bell tolls?".
Ba chiar "there is still hope" si - culmea! - " make love not war!".
La nervi cate un "bullshit", " real fucking life" si chiar - :) - "wake the fuck up!".
Nu mai zic de "revenge time", "must" si "by the way"!!!
Dar cel mai mult mi-au placut doua: "les risibles amours" si - ultima - "mon semblebles, mon freres"!!!

Ma come sei bravo nel usare le lingue... ;)

Anonim spunea...

La reacţii acolo-şa pune casetă pentru „băşină”, ce dracu!