miercuri, 29 decembrie 2010

Oamenii gri

Nu suntem negri. A fi negru (black, nihilist) inseamna inca o angajare de care nu (mai) suntem in stare. Negrul pastreaza, in smoala sa, combustia tuturor trairilor, experimentelor, incercarilor si gafelor noastre precedente. Suntem gri, fara a fi gri pana la capat, suntem gri in diferite nuante si intensitati, suntem calduti si iarasi gri pana la a nu ni se mai deosebi conturul din oceanul de asfalt in care ne sufocam. Nu vreau sa poetizez inutil, fie si lucid. Mai bine produc o lista a felurilor de gri. Daca veti simti o oarecare disperare, ea nu e intamplatoare ci indelung decantata.
What kind of grey are you?
Oamenii gri nu gandesc. Cei mai abili dintre ei rotesc un numar (mai mare sau mai mic) de stereotipuri prin care anihileaza orice potential exploziv al evenimentelor. Viata calduta, viata fara sare, viata semipreparata.
Oamenii gri nu stiu sa manance. Se inghesuie in fast-fooduri, cu limbile anesteziate si grosolane, pana la a nu se mai deosebi de sardelele amorfe din Mac Fish.
Oamenii gri nu stiu sa asculte. Propria voce se aude mai des in urechile lor decat cele mai frumoase simfonii ale lumii.
Oamenii gri nu stiu sa taca. Vorbesc atat de mult si de tare incat nu-si mai pun de mult problema daca (mai) au ceva de spus.
Oamenii gri nu se deschid. Locuiesc o lume inchisa ca un uter mort. Un uter care nu se va deschide spre viata, fara chimiile inefabile prin care se creste din altul. Locuiesc o lume saracacioasa ca si reprezentarile cu care o populeaza.
Oamenii gri nu citesc. Ei au vazut filmul.
Oamenii gri sunt niste androizi ratati. Inconjurati de gadget-uri nenumarate care gandesc, calculeaza, coloreaza si planifica in locul lor. Personalitatea robotului de bucatarie.
Oamenii gri nu-si pun intrebari. Valoare de adevar au preconceptiile lor cele mai vechi.
Oamenii gri sunt prost crescuti. Marlani, rinoceri, plavani. N-au banuit niciodata ca politetea e o forma a grijii.
Oamenii gri nu stiu sa se plimbe. Sunt imobili in tampenia imbracata in piele a masinii lor scumpe, de parveniti.
Oamenii gri sunt agramati. Cu toate astea, scriu mult. Dar numai de pe I-phone.
Oamenii gri sunt forma palpabila a vidului nostru zilnic. Cum spunea Orwell, they unexist.

9 comentarii:

Opait Viorel spunea...

Dar de ce "Oamenii gri" este scris cu "portocaliu"?

Doru Castaian spunea...

E o intamplare... Nu sugeram ca "oamenii gri ar fi eclusiv pedelistii, desi abunda in randurile lor...Ar fi minunat daca ar fi cantonati toti intr-un loc... Din pacate, sunt peste tot... E o categorie trans-partinica...

roscacoco spunea...

in primul rand in fish mac este carne de cod nu de sardele, in al 2lea rand cu masinile scumpe ma faci sa te contrazic, nu cred ca daca ai o masina mai aratoasa nu simti placerea plimbatului, si finally despre i phone cred ca am avut o presimtire de nu mi-am luat, cum mai dadeam io ochii cu tine.
sper ca n-am facut naibii vreo greseala gramaticala.

Doru Castaian spunea...

Allors:
1. Banuiam ca Mac Fish (nu Fish Mac...)nu e cu sardele... Sincer, am crezut ca e cu ton... Oricum, faptul ca nu stiu cu ce e ma face mai credibil... Sardelele le-am folosit intrucat tinteam spre expresia ïnghesuiti ca sardelele"... Saü se poate spune si ïnghesuiti ca codu`"?
2. Faptul ca oamenii gri fac din posesia unei masini scumpe evenimentul central al vietii lor nu inseamna ca doar ei au masini scumpe
3. E ok sa ai un I phone atat timp cat nu devine al doliea eveniment fundamental al vietii tale
4. Nu, n-ai facut...:)

Doru Castaian spunea...

De fapt, daa stau sa ma gandesc... "naibii" trebuia pus intre virgule...

anamaria spunea...

Ba uite eu le sunt recunoscătoare oamenilor gri. Ei fac toate treburile pe care, ocupată să gândesc-citesc-ascult ;o), n-aş avea nici o poftă să le fac.

La Mulţi Ani,
să fii sănătos şi să ne mai scrii!

Doru Castaian spunea...

Multumesc foarte mult... Toate gandurile frumoase si tie...

Phil and Jon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Phil and Jon spunea...

De la filmele vechi in care eroul avea palaria alba si criminalul palaria neagra, astazi nu numai ca personajele nu mai poarta palarii, dar se termina filmul si habar nu ai cine naiba era "ala bun" si cine era "ala rau" (cum ziceam cand eram copii).
De la filme la realitatea zilelor noastre, daca nu ai un I-pad/pod/phone nu esti "cool enough", daca masina ti-e mai batrana de 10 ani si inca mai citesti ceva tiparit pe hartie in loc de "Kindle & comp" esti considerat tampit ori cel putin retardat. Intr-o tara (inca) considerata printre cele mai evoluate din lume, un procent zdrobitor al celor ce termina liceul nu stiu sa scrie si citeasca corect. Ce sa mai vorbim de cei 50% care nici macar nu termina liceul .....
Mi-e teama ca oamenii gri vor fi in curand majoritatea, iar noi cei ce ne incapatanam sa purtam palarii (si culmea - albe) vom fi priviti ca o curiozitate a naturii ....
Felicitari pt copilul ce vine (de aici am aflat si eu) si sper ca sunteti bine amandoi(trei) & comp.