luni, 19 ianuarie 2009

Ministeru`, sms-ul si contrautopia...

Dintr-un anumit punct de vedere, omul nu e doar o fiinta rationala, care vorbeste articulat, care rade, merge pe bicicleta sau voteaza... Ci este si o fiinta care lasa urme. Unele dintre ele sunt socialmente semnificative... Data nasterii, anii de scoala, data nuntii, data divortului, data nasterii copiilor etc... toate acestea sunt date/urme socialmente semnificative si de accea el sunt captate cu grija de catre stat, inregistrate, clasificate, pastrate in memoria colectiva... In principiu, lucrul ar fi ok... in fond, socializarea presupune si control social, incartiruire si ordonare. Intr-o societate democratica insa, toate formele de control si de inregistrare ale statului sunt supuse unui sever control inter-institutional in numele poporului suveran. Pragul diabolic catre totalitarism este trecut atunci cand toate urmele unui individ tind sa fie captate de catre aparatul de stat. Reaminti-va de abilitatile lui Big Brother, de tele-ecranele din contrautopia lui George Orwell, 1984. Urmarit, vanat, clasificat, spionat, individul este desfiintat de propriile urme (orice film vazut, orice partida de amor cu nevasta sau (mai ales) cu amanta, orice convorbire, orice inghetata mancata, orice floare cumparata, orice melodie fredonata in fata oglinzii la barbierire poate deveni o arma impotriva lui, poate deveni menghina cu care statul il striveste.
Mult timp am crezut ca situatiile tot mai multe si mai aberante pe care trebuie sa le fac ca profesor si ca diriginte (situatii cu: prezenta elevilor, absenta elevilor, abandonul elevilor, nevoile elevilor, solutiile pentru nevoile elevilor, actiunile elevilor, pasiunile elevilor samd) erau doar inventii stupide ale unor minti lipsite de perspective si viziune din Ministerul Educatiei and co. Azi realizez ca ele se inscriau de fapt in logica unui sistem care tinde sa inghita totul prin inregistrare. Nu are nicio importanta daca situatiile sunt reale sau nu. Important e ca sunt, ca ele nu inceteaza, organic, sa inregistreze urmele oamenilor din sistemul de educatie.
Impresiei i se alatura si indignarea furibunda pe care mi-a provocat-o o alta stire, strecurata azi spre sfarsitul jurnalelor desi este cu adevarat stupefianta... Citez dintr-un articol sintetic al Realitatii TV: "Convorbirile telefonice şi SMS-urile vor fi înregistrate de operatorii de telefonie fixă şi mobilă şi vor fi stocate timp de şase luni, începând de marţi, potrivit Legii 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice, intrată în vigoare. Astfel, toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă, precum Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote şi Zapp sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni numărul de telefon al apelantului şi al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locaţia celui care este apelat, când a fost făcut apelul şi cât durează convorbirea telefonică. Tot din 20 ianuarie, toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni de SMS-urile pe care le trimitem, cui şi când le trimitem... Conţinutul convorbirilor telefonice ar putea fi preluate direct de către procurori în caz de urgenţă, "când întârzierea obţinerii autorizării din partea judecătorilor ar aduce grave prejudicii urmăriri penale ori îndeplinirii obligaţiilor pe care şi le-a asumat România ca stat membru al Uniunii Europene".
Nu mai insist. Am descris in primele paragrafe logica unui sistem care permite asa ceva. In esenta, el transforma pe oricare cetatean al Romaniei intr-un individ santajabil si creeaza premisele pentru instaurarea unei dictaturi informatice. Constat cu uimire ca Nicolae Ceausescu nu a reusit niciodata asa ceva (el ne intercepta selectiv). Constat cu durere ca acceptam pasiv asa ceva. Constat cu stupoare ca la 20 de ani de la Revolutie nu avem societate si reactie civila. Constat cu groaza ca romanul viitorului e un idiot manelizat si inert social. Constat cu veselie ca maine vom continua sa ne sunam iubitele, mamele, sotiile, prietenii in auzul unei maini de indivizi sinistri. REC...
LAMURIRE: Un prieten imi atrage atentia ca Legea e in acord cu prevederile si uzantele U.E. in domeniu, ca proiectul e vechi si ca am acceptat implicit principiul in momentul in care am aderat. Trebuie sa recunosc ca nu stiam asta. In acelasi timp, observatia nu schimba in niciun fel sensul si substanta argumentului meu. Nicio masura si nicio lege nu este in sine totalitara. Dar oricare dintre ele este potential totalitara. De aceea democratiile functionale au mecanisme de inhibare (daca nu de stopare) a abuzurilor (comisii de control, comisii de ancheta, parchete, judecatorii etc). In tara formelor fara fond, toate aceste mecanisme fie nu exista fie nu sunt functionale. Ceea ce in Europa poate fi o forma rezonabila de control social, la noi risca sa devina inevitabil o masura totalitara.
Ieri, il auzeam pe purtatorul de cuvant al Presedintiei asigurandu-ne ca fostul sef al SIE, Claudiu Saftoiu, minte atunci cand spune ca serviciile ii servesc lui Base (si inca de mult...) convorbiri (telefonice si de alte feluri..) Care va sa zica, un one to one.... Dar amu` sincer... Voi pe care-l credeti?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Nu dispera ca mai sunt solutii.
A fi rebel insemna acum 15 ani sa tragi un sut in cur "dusmanului" fara sa-ti fie prea mare frica de consecinte. Acum definitia rebelului este un adolescent cu tricoul si pantalonii pana la genunchi care se da cu placa aia cu roti pe ciment pentru 2 fiori in plus.
In curand rebelii vor fi cei care vor renunta la telefoane mobile si la comunicarea prin mijloace electronice si vor reveni la vechile practici: intalniri cu prietenii, sezatori etc.
Cred ca se poate lupta contra unui regim care tinde sa indobitoceasca sistematic si sa creeze mase amorfe. Hai ai nostrii!! “It is a strange fact that freedom and equality, the two basic ideas of democracy, are to some extent contradictory. Logically considered, freedom and equality are mutually exclusive, just as society and the individual are mutually exclusive.”

Roxana spunea...

Am ramas fara grai. Se petrec lucruri incredibile in tarisoara...
@Thomas ... esti idealist, dar ne place (e o specie pe cale de disparitie).

Anonim spunea...

Legea stocarii convorbirilor a sms-urilor e demult de acu 2 ani si erau stocate pe termen de 2 ani nou in aceasta lege e doar termenul de 6 luni si faptul ca e mediatizata.dqa