vineri, 9 iulie 2010

Mantuirea neamului si catedrala ei...

Toata viata am incercat sa am pareri nuantate si in acord cu realitatea despre oricare ar fi fost subiectele asupra carora am gandit. Am incercat sa evit cliseele, gandirea de-a gata, ceea ce fusese mestecat deja. Dar in privinta BOR am avut mereu pareri ne-nuantate. Nu vreau nuante cand gandesc/vorbesc despre o institutie care a folosit mereu gandirea piezisa si incarcata pentru a-si justifica aberatiile. Despre institutia BOR cred pur si simplu ca este un mecanism depasit care, ca orice leviatan, a ajuns sa fie rupt de realitate, sa-si propage si sa-si auto-justifice mecanismele de putere si in genere sa nu fie preocupat decat sa-si asigure propria perpetuare. BOR este, dupa parerea mea lipsita de implicare reala in viata societatii, putandu-i-se in parte reprosa starea dezastruoasa a coeziunii sociale in Romania si a societatii civile in general. Cred ca BOR este lipsita de reflexe sociale corecte. Cred ca BOR nu mai spune nimic generatiei tinere. Cred ca BOR nu mai are credibilitate in randul tinerilor pentru ca "se spala pe maini" ori de cate ori poate, pentru ca practica exclusiv politica gunoiului sub pres, pentru ca se implica politic, pentru ca speculeaza economic ignoranta, pentru ca este dictatoriala, pentru ca nu incurajeaza gandirea originala si verticalitatea morala, pentru ca este formalista si invechita. Poate ca nicaieri nu se vad mai bine toate aceste racile decat in proiectul construirii unei Catedrale a Mantuirii Neamului (care daca ar fi sa iau de bune informatiile care circula pe net, neverificate, ce-i drept, ar ajunge undeva la 400 de milioane de euro). E adevarat ca banii vor veni de la credinciosi dar amintiti-mi un singur proiect de asemenea amploare condus de BOR care sa vizeze o problema sociala sau economica reala. Acest proiect inutil, megaloman, lipsit de justificare istorica, teologica sau arhitecturala este, din 2007 pana acum, singura preocupare pe bune a BOR. Culmea ironiei care marcheaza linia aceea inefabila dintre comic si tragic e ca, in mijlocul inundatiilor fara precedent din Moldova, BOR vorbeste pe sit-ul oficial al catedralei (da, da, exista asa ceva... aici) despre "pericolul inundatiilor" referindu-se (pe bune!) la pericolul de a nu avea o hidroizolatie buna la constructie!!! Daca vreti sa trecem direct in absurd, sa va mai spun ca firma care va executa lucrarea se numeste S.C. Vanel Exim SRL Bacau. Ca este aceeasi firma care i-a facut hidroizolatia lui Adrian Nastase in Zambaccian. Ca Nastase avertizeaza BOR ca mesterii nu-s seriosi si ca lui ii ploua in casa. Ca BOR considera suspect faptul ca avertizarea lui Nastase vine dupa castigarea licitatiei de catre Vanel Exim aia. Si ca "Patriarhia Română mulţumeşte domnului Adrian Năstase pentru avertizarea făcută în legătură cu necesitatea supravegherii atente atât a lucrărilor de proiectare, cât şi a celor de execuţie la Catedrala Mântuirii Neamului."
Credo quia absurdum!

8 comentarii:

Nona spunea...

Buna dimineata
E cam grav subiectul pt o zi de sambata si de vacanta in acelasi timp, dar, din pacate, cat se poate de veridic.
Am lucrat in ”sistem”( desi nu imi plac sistemele de nici o culoare, constat ca nu mai de sisteme am parte - o fi vreo karma personala de prin alta viata pe care trebuie sa o rezolv ....), asa ca stiu cum gandesc si preotii ortodocsi si cei care fac parte din ierarhia BOR. Din pacate, aceasta stare de fapt m-a facut sa ma indepartez si mai mult de ceea ce se cheama institutie bisericeasca ortodoxa romaneasca (o fi alta realitatea prin alte parti ortodocse...)
E o mare, mare diferenta intre filantropia impusa (am scris corect impusa!!) de preotii ortodocsi romani care se rezuma in 90 si ceva la suta din cazuri la cantine pt saraci si caritatea catolica, de exemplu. Pt ca am avut ocazia sa fac diferente in situatii reale.
Preotul ortodocs (sau viitorul preot) nu primeste parohie decat cu conditia sa ridice o biserica. Iar mie deja mi se par prea multe biserici (era prin Jurnalul National parca o astfel de statistica). Culmea e ca ... bisericile astea sunt mai mult goale. Inclusiv la marile sarbatori. Si ma refer la faptul ca sunt goale de credinta. Mie asa mi se par. Trecand de ritual si de tot ce inseamna forma.... daca te uiti la cei care intr in astfel de locasuri ... constati ca intri fie pt ca asa cere treditia (care o fi aceasta?), fie pt ca au nevoie urgenta (de bani, de minuni etc.), fie pt ca le-a murit cineva, fie pt o nunta (pe care o vor terminata cat mai repede posibil ca sa se poata distra) .... Si cam atat. Traitori cu adevarat in spiritul credintei eu nu prea mai vad.
Si atunci... intrebarea mea fireasca este: Catedrala Neamului va reusi sa acopere aceasta lipsa? Nu cred! Chiar nu cred asta! Cat despre nefirescul situatiei nici nu mai pun in discutie aspectele... E ingrozitoare si lipsita de cea mai mica urma de decenta si de normalitate aceasta stare de fapt si aceasta intentie. Departe, mult prea departe de ceea ce inseamna nevoile credinciosilor ortodocsi romani. Din pacate!
E o parere strict personala pe care mi-o asum! In totalitate! Si pe care mi-o pot argumenta in alte contexte mult mai detaliat!

Doru Castaian spunea...

In timp ce noi construim CMN, in Portugalia apare un numar omagial Playboy (pentru Jose Saramago, cel condamnat de Biserica Catolica pentru "Evanghelia dupa Isus Cristos") cu Isus Cristos pe coperta tinand in brate o domnisoara dezbracata... Intr-adevar, dupa cum spunea un personaj de film, "viata e complexa si are multe aspecte..."

Anonim spunea...

multi popi , putini preoti............

Silvia spunea...

Este tipic romanesc. Am vazut la stiri ca inaltii Bisericii Ortodocse Romane se bazeaza pe taxele impuse de biserici si pe donatii sa plateasca imprumuturile bancare facute pentru construirea acestei Catedrale. Cu alte cuvinte, in plina criza financiara, pe langa impozite marite si salarii micsorate, pe langa preturile exagerate pe care le platim cand mergem sa facem piata, vom fi si buni crestini si vom dona din putinul nostru („care ne mai ramane” - spun ei!)Bisericii, ca pana la urma e obiectiv turistic si ne facem cunoscuta tara cu aceasta Catedrala. Frumos, nu?

Nona spunea...

Mi-am adus aminte! De vreo cateva zile incoace constat cu stupoare ca dupa 20 de ani de la revolutie romanii nu sunt constienti de faptul ca ei platesc taxe si impozite! Serios daca inteleg cum de am ajuns la asa nivel de incultura civica! Pana la urma, si banii de la bugetul statului alocati pt CMN sunt tot din taxele si impozitele noastre! Si pe langa aceste sume considerabile sa mai contribui si la cheta publica! nu, merci! Chiar deloc!
Cred ca unul din rolurile acestei crize este si acesta: poate o sa invatam, in sfarsit, sa ne gestionam cum trebuie, banii publici! Pt ca sunt tot ai nostri! Iar daca vom invata (si) acest lucru cu certitudine vom invata sa traim mai frumos! Sau mai bine, dupa caz!

Ciprian spunea...

Doru, ai perfecta dreptate. Se va face ceva in acest sens? Bineinteles ca nu. Pana una alta, ridicarea acestei Case a Poporului in varianta neo-crestina va aduce comisioane foarte grase unor baieti cu fler. De ce sa ridici un spital sau un camin sau orice altceva cu adevarat folositor unei societati sanatoase? Las' ca avem doctori spirituali, astia ne vor rezolva toate problemele. Cu o rugaciune rezolvi totul, coboara porumbelul, vezi lumina, auzi marea voce si gata, esti vindecat...

Doru Castaian spunea...

Mereu ma intreb cum se poate scoate din inertie asa zisa societate civila din Romania? Cum poate fi scoasa concret, prin ce mijloace efective... Cateodata ma simt condamnat la a nu putea iesi din nesimtirea asta generala...

Doru Castaian spunea...

Am, in sfarsit, si prima apreciere a unui post cu "praf"... Dea Domnul sa fie primit!