joi, 4 septembrie 2008

Intempestiv

Intempestivul este un mod al timpului. Este modul timpului pe care-l prefer. Exista mai multe moduri ale timpului. Cel mai sufocant este urgenta. Urgenta este modul existentei cu cronometrul la beregata mai amenintator ca un brici. Urgenta este modul de a fi al modernului, un mod alienant, cainesc si salbatic. Dar care in mod paradoxal si pervers ne-a facut dependenti. Urgenta, traiul sufocat impotriva sau contra-timpului, aceasta functionare cotidiana in gol care ne goleste de seva si de sange in obraji a devenit in chip sucit semnul vitalitatii. A avea timp, a-ti acorda ragaz a devenit un pacat de moarte. Doar mortii au timp. Viii nu au prin definitie timp si au adunat in jurul lor sute de gadgeturi care sa demonstreze asta: agende pe hartie, agende digitale, celulare, pagere etc
Al doilea mod al timpului este adastarea. Cel care adasta stie ca are timp dar stie de asemenea ca nu are voie sa arate ca-l are. El este bufonului celui sufocat de urgenta. Il copiaza in comportament, aspira sa apartina aceleiasi lumi ba chiar devine dublul lui parodic, se identifica pana la absurd si paroxistic. Se plange mereu de lipsa timpului desi timpul este singurul capital de care dispune in exces. El este functionarul statului, jucatorul de solitaire in timpul serviciului, o vietuitoare sub speciae aeternitatis, opus si imagine in oglinda a capitalistului fanatic.
Al treilea mod al timpului este intempestivul. El este un timp al interstitiului, un timp profund evenimential, timpul scos din tatani al lui Hamlet. Intempestivul este anacronicul, cel care savureaza curgerea si nodurile sale, nostalgicul, eroticul. Imaginea Combray-ului lui Proust, gustul madelainei sau codrul lui Eminescu sunt neinteresante la scara universala. Sunt evenimente mici, noduri in curgere, mici explozii intempestive. Ele nu vor fi consemnate de nicio istorie mare. Ci eventual doar de una piezisa, in oblic. Trebuie ca e tarziu. Afara, tacerea a inceput sa tiuie.

4 comentarii:

Alexandra spunea...

citind articolul am realizat ca am fost mereu la extreme...ori adepta a primului mod al timpului...ori a celui de-al treilea.am fost placut surprinsa sa descopar ca ati adoptat un mod prin care furnizati informatii ce ne mai imbogateste cultura noastra deloc vasta:)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Lady Murasaki spunea...

indraznesc sa propun un al treilea timp: relativul.

Lady Murasaki spunea...

nu am numarat bine, al patrulea de fapt. sa fie din cauza faptului ca descrierea celui de/al treilea avea o prezentare extrem de filozofica, si am pierdut din vedere esentialul?